پارچه پوپلین چیست و چه کاربرد و ویژگی هایی دارد؟

در این مقاله میخوانید:
پارچه پوپلین را باید در ردۀ پارچههای ظریف با بافت ساده قرار داد. به همین دلیل از این پارچه برای دوخت انواع لباس استفاده میشود. نخهای به کار رفته در این پارچه شامل پشم، پنبه و ابریشم هستند. در گذشته، این پارچه بیشتر از ابریشم با تار پنبهای تولید میشد. اما در حال حاضر، الیاف به کار رفته در پارچۀ پوپلین، به شکلی خالص یا ترکیبی از چند نخ بافته میشود.
پارچه پوپلین چیست؟
پارچه پوپلین (poplin) یک پارچۀ نرم، خنک و ظریف به شمار میآید، به همین دلیل بهترین گزینه برای روزهای گرم سال خصوصاً تابستان است. نام این پارچه از کلمۀ فرانسوی (papilla) گرفته شده است. (papilla) در لغت به معنای برجستگیهای کوچک است و اشاره به بافت خاص و منحصر به فرد پارچه دارد. این پارچه در عین نرم بودن، ساختار محکمی دارد؛ زیرا تارهای آن ظریف و پودهای آن از نخ درشت بافته شدهاند.
تمام ویژگیهای پارچۀ پوپلین، این محصول را برای دوخت انواع پیراهن و شومیز مناسب میکنند. البته این پارچه را میتوان تا حدودی جزء انواع پارچه مجلسی برشمرد. زیرا نمونههای سادۀ آن بهترین گزینه برای دوخت یک لباس شب شلوغ، پرکار، شیک و خیره کننده هستند.
اگرچه پوپلین در ردۀ پارچههای خنک و تابستانی قرار دارد، اما برای استفاده از آن در سایر فصول میتوان از آستر استفاده کرد. شومیزهایی که با این پارچه تولید میشوند، یکی از شیکترین انتخابها برای ترکیب با کت تابستانه هستند. نکتۀ جالب در مورد این پارچۀ خاص، قابلیت استفاده از آن در دو موقعیت رسمی و غیر رسمی است.
تاریخچۀ پارچه پوپلین
استفادۀ اولیه از پارچۀ پوپلین، بر خلاف برخی دیگر از محصولات مشابه همچون پارچه داکرون، به قرنها پیش برمیگردد. این پارچه که ریشه در قرون وسطی دارد، برای اولین بار در قرن پانزدهم در شهری از فرانسه به نام آویون بافته و عرضه شد. اگرچه برخی اعتقاد دارند که این پارچه از کلمۀ فرانسوی پاپیلا گرفته شده است، اما عدهای نیز معتقدند که تولید کنندگان پارچۀ مذکور، از نام کاخ پاپ به اسم پاپلین برای این نام گذاری بهره بردهاند.
در استفادههای اولیه از پارچۀ پوپلین، از آن برای دوخت انواع لباس مقاوم و روکش صندلی استفاده می شد. علت این مسئله، استفاده از ابریشم برای تار و پشم برای پود آن بود. اما در قرون 18 و 19 میلادی، زمانی که صنعت نساجی با پیشرفتهای چشمگیری مواجه شد، از دیگر الیاف کاربردی همچون پنبه و کتان در بافت این پارچه استفاده شد. به همین دلیل محبوبیت پارچه پوپلین برای استفاده در مصارف مختلف بالا رفت. از نکات جالب در مورد این پارچه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در قرن 19 از این پارچه برای دوخت پیراهنهای مردانه استفاده میشد.
- در اوایل قرن 20، پوپلین یکی از گزینههای محبوب در بین سایر پارچهها برای دوخت لباسهای نظامی بود.
- در دهۀ 1950 پارچۀ پولین یک پارچه مناسب برای انواع لباس زنانه خصوصاً بلوزها و پیراهنها محسوب میشد.
- در نقاشیهای مشهور مانه و دگا این پارچه به تصویر کشیده شده است.
انواع پارچه پوپلین
پوپلین بسته به نوع الیافی که در تولید آن به کار میرود، به انواع مختلف برای کاربریهای گوناگون تقسیم میشود که موارد زیر را دربر میگیرند.
پوپلین پنبهای
این نوع پوپلین اغلب به صورت تمام پنبه بافته میشود. پوپلینهای تولید شده با الیاف پنبه، نرم، خنک و تنفس پذیر هستند.
پوپلین پشمی
پوپلینهای پشمی هم از دیگر انواع این پارچه هستند که از نظر ویژگیهای مثبت در ردۀ پارچههای گرم و بادوام قرار میگیرند.
پوپلین ابریشمی
ابریشم خالص، مادۀ تشکیل دهندۀ این نوع پارچه است و ویژگیهای فوق العادهای همچون نرمی غیر قابل وصف، ظرافت و درخشش را با خود به همراه دارد.
پوپلین مخلوط
این نوع پارچۀ پوپلین که رایجترین نمونه در بازار است، از ترکیب چند الیاف مختلف مثل پنبه و پلی استر ساخته میشود. این نوع پارچه، هم قیمت مناسبتر و هم قابلیت چروک پذیری کمتری دارد.
ویژگیهای پارچه پوپلین
ویژگیهای بی نظیر پارچۀ پوپلین آن را به انتخاب اول بسیاری از شرکتهای تولیدی، خیاطان و خریداران خرده برای تولید لباس و سایر تولیدات صنعتی تبدیل کرده است. در ادامه این ویژگیها مورد بررسی قرار گرفتهاند.
نرمی و لطافت
یکی از مهمترین ویژگیهای پوپلین به عنوان یک پارچۀ محبوب، نرمی آن است. این نرمی به خصوص در نوع پبنهای بسیار مشهود است و با لطافت خاص خود، گزینهای مناسب برای دوخت انواع لباس خصوصاً برای کودکان محسوب میشود.
استحکام
مزیت و ویژگی فوق العادۀ دیگر این پارچه، مقاوم بودن بافت آن است. به همین دلیل در طول استفادۀ مکرر برای طولانی مدت، دوام خود را حفظ کرده و پاره نمیشود.
تنفس پذیری
بافت عالی پارچه باعث شده است که تنفس پذیری و تهویۀ هوای خوبی داشته باشد. این بافت خاص، محبوبیت استفاده از پوپلین را برای دوخت انواع لباس تابستانه و فصول گرم سال بیشتر کرده است.
قابلیت شستشو
پوپلین به دلیل نوع بافت و الیاف به کار رفته در خود، به راحتی قابل شستشو بوده و البته مهمتر از آن، به مرور زمان رنگ خود را از دست نمیدهد.
ضد حساسیت و جاذب رطوبت
پوپلین دارای خواص ضد حساسیتی نیز هست. بنابراین برای افرادی که پوست حساسی دارند گزینۀ ایده آلی به نظر میرسد. از سوی دیگر، این پارچه تا حدی قابلیت جذب رطوبت را دارد، به همین دلیل در برخی از مواقع برای تولید لباسهای ورزشی و انجام فعالیتهای فیزیکی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
سایر ویژگیها
علاوه بر موارد فوق، گزینههای دیگری نیز وجود دارند که از ویژگیهای غیر قابل چشم پوشی پوپلین محسوب میشوند. چروک پذیری کم، خصوصاً در نمونههای پنبهای، قابلیت اتوکشی آسان و از بین بردن سریع چین و چروکها در کنار قیمت مناسب از این ویژگیها محسوب میشوند.
کاربردهای پارچه پوپلین
پارچه پوپلین به دلیل ویژگیهای بی نظیر خود همچون نرمی، لطافت، تنفس پذیری، استحکام و تنوع، کاربردهای بسیار متنوعی در صنعت نساجی دارد که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- لباس: پوپلین یکی از محبوبترین پارچهها برای دوخت انواع لباس مانند پیراهن مردانه و زنانه، شومیز، بلوز، شلوار، لباس کودک، روسری، لباس مجلسی، لباسهای فرم، لباسهای تابستانی و غیره است.
- ملحفه: از پوپلین برای تولید ملحفه، روبالشی و روکش لحاف نیز استفاده میشود.
- پرده: پوپلین به دلیل تنفسپذیری بالایی که دارد، بهترین گزینه برای دوخت پردههای نازک و ظریف محسوب میشود.
- مصارف صنعتی: از پوپلین در مصارف صنعتی مانند دستمال، چتر، روکش مبلمان، کراوات، کیسۀ خواب، چادر و دیگر محصولات صنعتی نیز استفاده میشود.
مراحل تولید پارچه پولین
پارچۀ پوپلین در گذشته به دلیل استفاده از ابریشم در تارهای خود، پارچهای اشرافی محسوب میشد، اما به مرور با تغییر روند تولید آن، از یک پارچۀ گران بها و خاص به یک پارچهای محبوب و پرمصرف تبدیل شد. امروزه از دستگاههای مدرن و ماشین آلات اتوماتیک برای دوخت این پارچه استفاده میشود. از سری مراحل تولید پارچه پوپلین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تهیۀ الیاف
در قدم نخست، الیاف مختلف از طریق فرآیندهای مختص آنها همچون جینینگ (جدا کردن پنبه از دانه) پشم چینی و دریافت ابریشم از پیلۀ کرم ابریشم تهیه و جمع آوری میشوند.
ریسندگی
طی فرآیند ریسندگی، الیاف خام با کمک ماشین آلات مدرن و اتوماتیک، به الیاف بلند و نازکی به نام نخ تبدیل میشوند.
آهار زنی
مواد مختلفی در فرآیند آهارزنی استفاده میشوند تا استحکام و در مواقع نیاز، ضخامت نخها را افزایش دهند. از این مواد میتوان به نشاسته و یا رزین اشاره کرد.
بافت
از دستگاههای مختص بافندگی، برای تولید پارچۀ پولین استفاده میشود. به این صورت که نخهای آهار زده درون آنها به هم بافته شده و در نتیجه، یک پارچه با بافت صاف و تار و پود یکسان تحویل داده میشود.
تکیمل کار نهایی
در تکمیل مراحل قبل، چند گام دیگر برای تولید پارچۀ پوپلین برداشته میشود که از جملۀ آنها میتوان به رنگرزی پارچه، چاپ طرح یا نقش دلخواه روی آن، آهارزنی نهایی و در انتها، اتوکشی پارچه اشاره کرد.
نحوۀ نگهداری از پارچه پوپلین
هر پارچهای مثل پارچه پلی استر، نحوۀ نگهداری خاص خود را دارد که برای عمر و استفادۀ بیشتر از آن، باید مورد توجه قرار گیرد. نکات زیر برای استفاده از پوپلین کمک کننده هستند:
- از مواد شویندۀ ملایم برای شستشوی پارچه استفاده کنید.
- برای اتو کردن این پارچه، از دمای متوسط استفاده کنید. استفاده از دمای بالا به دلیل نازک بودن تار و پود آن، باعث سوختن پارچه میشود.
- بهترین گزینه برای خشک کردن پارچۀ پوپلین، قرار دادن آن در هوای آزاد است.
- دقت داشته باشید که پوپلین آبرفت دارد. بنابراین قبل از دوخت، آن را بشویید.
نکات مهم هنگام خرید پارچه پوپلین
قیمت پارچۀ پولین بر اساس الیافی که در آن به کار میرود، متفاوت است. بنابراین در هنگام خرید این پارچه، باید به نوع آن دقت کرد. برای دوخت یک لباس خنک، بهتر است پارچههایی که پنبۀ بیشتری دارند مورد استفاده قرار گیرند. پوپلینهای تهیه شده از پشم، گرمتر و البته بادوامتر از انواع دیگر هستند. این در حالی است که ابریشم، شیکتر، لطیفتر و ظریفتر از سایر الیاف به کار رفته در پوپلین است. از طرفی، اگر پارچهای با الیاف ترکیبی میخواهید، میتوانید هزینهای کمتر نیز برای خرید آن بپردازید. از سایر نکات مهم هنگام خرید این پارچه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قبل از خرید، پارچه را لمس کنید تا از لطافت و کیفیت آن مطمئن شوید.
- قیمت پارچه را در چند فروشگاه مقایسه کنید تا مانع از خرید جنس بی کیفیت یا تقلبی شوید.
- برای اطمینان از کیفیت پارچه باید موارد زیر را بررسی کنید:
- تراکم بافت پارچه هر چه بیشتر باشد، پوپلین مورد نظر، بادوامتر و باکیفیتتر است.
- پوپلین باکیفیت از آهار مناسبی برخوردار است و چروک پذیری کمتری دارد.
- پارچه هنگام خرید باید از نظر یکنواختی رنگ، عیوب و یا ناهمواری مورد بررسی قرار گیرد.
- از آن جایی که پوپلین در ضخامتهای مختلفی تولید میشود، بنابراین از نمونههای سبکتر و نازکتر برای لباسهای خنک و تابستانی و از پوپلینهای ضخیمتر برای لباسهای زمستانی استفاده کنید.
- در خرید پارچۀ پولین، به نوع لباسی که میخواهید بدوزید، توجه داشته باشید.
- به دلیل آبرفت داشتن پارچه، متراژ بیشتری از آن تهیه کنید.
جمع بندی
- پارچه پوپلین به دلیلی ویژگیهای فوق العادۀ خود همچون نرمی، دوام، قیمت مناسب و تنوع بالا محبوبیت زیادی دارد.
- از این پارچه برای تولید انواع لباس زنانه، مردانه، کودکانه، ورزشی و مجلسی استفاده میشود.
- از دیگر کاربردهای این پارچه میتوان به تولید انواع ملحفه، روبالشی، مبلمان، دستکش، چتر و کیسۀ خواب اشاره کرد.
- از آن جایی که این پارچه آبرفت دارد، قبل از خرید متراژ بیشتری را برای آن در نظر بگیرید و قبل از دوخت حتماً آن را یکبار آبکشی کنید.
پرسشهای پرتکرار
از پارچه پوپلین برای دوخت پیراهن، مانتو، لباسهای راحتی، لباسهای رسمی و حتی کالای خواب استفاده میشود.
برای افزایش دوام پارچه پوپلین، بهتر است آن را با آب سرد یا ولرم و مواد شوینده ملایم بشویید. از چلاندن شدید خودداری کنید و برای جلوگیری از چروک شدن، با دمای کم اتو بزنید.
پارچه پوپلین نوعی پارچه نخی یا ترکیبی از الیاف طبیعی و مصنوعی است که بافتی محکم، نرم و سبک دارد.