پارچه فوتر چیست و چه کاربرد و ویژگی هایی دارد؟
در این مقاله میخوانید:
پارچه فوتر یکی از پارچههای محبوب است که از آن برای تولید لباسهای پاییزه و زمستانی استفاده میشود. پارچه فوتر که آن را به نامهای پارچه نمدی و ملتون هم میشناسند، از پشم گوسفند تولید میشود. اما در مقایسه با پارچههای زمستانی دیگری مانند پارچههای پشمی و کشمیر قیمت مناسبتری دارد. در ادامه با پارچههای فوتر، ویژگیها و کاربرد آنها بیشتر آشنا خواهیم شد.
پارچه فوتر چیست؟
پارچه فوتر را باید پارچهای با ضخامت بالا دانست که در دسته پارچههای پشمی قرار میگیرد. در ابتدا پارچههای فوتر را تنها با استفاده از پشم گوسفندان تولید میکردند. اما با توجه به محبوبیت و نیاز بالا به این پارچه اکنون آن را از الیاف دیگری مانند اکریلیک نیز تولید میکنند. بافت متفاوت پارچههای فوتر باعث شده تا میزان پشم مورد استفاده در تولید این نوع پارچه در وزن و ضخامت آن تأثیر بالایی داشته باشد.
بررسی مراحل تولید پارچه فوتر باعث خواهد شد که توجه افراد به یک نکته جلب شود. در این بررسی افراد متوجه میشوند که پارچههای فوتر از تار و پود تشکیل نشدهاند، بلکه این پارچه را با قرار دادن پشم فنری گوسفند در معرض فشار، رطوبت و حرارت تولید میکنند. این روند تا آنجایی ادامه خواهد داشت که الیاف به درستی به هم بچسبند. در نهایت نیز نساجیها میتوانند این نوع پارچه را در تولیدات خود به کار ببرند
تاریخچۀ پارچه فوتر
با یک بررسی ساده میتوان متوجه شد که پارچههای فوتر در میان قدیمیترین پارچههای ساخت بشر قرار دارند. در حقیقت باستان شناسان قدمت تولید این نوع پارچه را در حدود 6500 سال میدانند. اطلاعات کافی در خصوص این که این نوع پارچه برای اولین بار در کدام نقطه از زمین تولید شده، وجود ندارد. اما اکنون کشور استرالیا و چین بزرگترین تولیدکنندگان این نوع پارچه محسوب میشوند.
درست است که پارچه فوتر را نمیتوان در میان انواع پارچه مجلسی قرار داد اما لباسهای زمستانی تولید شده توسط آن زیبایی، کیفیت، دوام و حفظ گرمای بسیار مناسبی دارند.
ویژگیهای پارچه فوتر کدامند؟
پارچه فوتر را باید یکی از محبوبترین و پر استفادهترین انواع پارچه دانست که از آن به میزان زیادی برای تولید لباسهای پاییزی و زمستانی استفاده میشود. درست است که ویژگیهای این پارچه با ویژگیهای انواع پارچه نخی بسیار متفاوت است، اما همین ویژگیهای مناسب و جذاب این پارچه سبب شده تا کاربرد آن بسیار بالا باشد. از مهمترین ویژگیهای پارچههای فوتر میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1- وزن سبک
بر خلاف بسیاری از پارچههای ضخیم و زمستانی دیگر، پارچه فوتر وزن کمی دارد و همین امر سبب میشود که افراد در زمان پوشیدن لباسهایی با این پارچه احساس سنگینی نداشته باشند. این مورد را میتوان به عنوان یکی از مهمترین دلایل پرکاربرد بودن پارچههای فوتر معرفی کرد.
2- لطافت و نرمی بالا
روند تولید متفاوت پارچههای فوتر باعث شده تا این نوع پارچه در مقایسه با پارچههای پشمی دیگر لطافت و نرمی بیشتری داشته باشد. در حقیقت کوبیدن و قرار گرفتن در معرض حرارت و رطوبت باعث شده تا این پارچه نرمی بالایی به دست آورد. البته نباید فراموش کرد که وجود الیاف زائد در این پارچه میتواند موجب خارش پوست شود. برای حل این مشکل معمولاً در لایه زیرین لباسهای از جنس پارچه فوتر، از آستر استفاده شده است.
3- عدم انتقال حرارت
الیاف پشمی یا سایر الیاف مورد استفاده در پارچههای فوتر میتوانند به خوبی گرمای بدن را حفظ کنند و مانع انتقال سرما به داخل لباس شوند. به همین دلیل بدن فردی که از این لباسهای استفاده میکند، در سرمای زمستان به خوبی گرم میشوند. با توجه به این که معمولاً در این لباسها از آستر نیز استفاده شده، این انتقال گرما به پایینترین حد ممکن میرسد و این لباسها را میتوان به نوعی عایق حرارت مناسب در فصل زمستان دانست.
4- تنوع رنگ
محبوبیت پارچههای فوتر سبب شده تا تولیدکنندگان برای در دست گرفتن هر چه بیشتر بازار اقدام به تولید این پارچه در رنگهای متفاوت کنند. مهم نیست که افراد به دنبال لباسهایی با رنگهای تیره، روشن یا حتی پاستیلی باشند، این تنوع رنگ را میتوانند در پارچههای فوتر به سهولت پیدا کنند. بد نیست اشاره کنیم که حتی برخی از پارچههای فوتر با طرحهای متفاوت و جذاب نیز در بازار پیدا میشوند.
5- دوام بالا
پارچه فوتر مانند بسیاری دیگر از پارچههای پشمی دوام و طول عمر بالایی دارد. در حقیقت اگر از لباسهایی که با استفاده از یکی انواع پارچههای فوتر تولید شده به خوبی نگهداری شود، سالیان درازی عمر خواهند کرد و میتوان به خوبی از آنها استفاده کرد.
کاربرد پارچه فوتر
بخش بزرگی از لباسهای پاییزی و زمستانی موجود در بازار با استفاده از پارچههای فوتر تولید میشوند. از این پارچه میتوان انواع پالتو، کت، اورکت، شنل، پانچو، کت شلوار، کت دامن، دستکش، کلاه و شال گردن تولید کرد.
انواع پارچه فوتر چیست؟
اکنون شما با پارچۀ فوتر، ویژگیها و کاربرد این پارچه آشنا شدهاید. در ادامه اندکی دربارۀ انواع آن نیز اطلاعات کسب خواهید کرد و با مهمترین انواع این پارچه آشنا خواهید شد.
1- فوتر کوبیده
فوتر کوبیده را باید یکی از مرغوبترین انواع پارچه فوتر قرار داد. از مهمترین ویژگیهای این نوع از پارچههای فوتر تراکم بالا، ایستایی مناسب، دوام و طول عمر زیاد، حفظ گرما به میزان بالا و ضخامت زیاد است. همین امر سبب شده تا از آن برای تولید پالتوهای مردانه و زنانه استفاده شود. همچنین بد نیست بدانید که این نوع پارچه فوتر در مقایسه با انواع دیگر آن پرزدهی کمتری دارد و گلوله گلوله نمیشود.
2- فوتر کشمیری
فوتر کشمیری یکی دیگر از انواع مرغوب و باکیفیت این نوع پارچه است. زیبایی ظاهری، تراکم بالا، ضخامت مناسب، حفظ گرما، ایستایی بالا و طول عمر طولانی را باید از مهمترین ویژگیهای این نوع پارچه دانست. پالتوهای از جنس این پارچه، کیفیت و دوام بسیار بالایی دارند.
3- فوتر ساده
فوتر ساده سومین نوع پارچههای فوتر است که در این مطلب آن را بررسی میکنیم. این پارچه وزنی متوسط دارد و از سایر انواع فوتر سنگینتر است. گرمادهی بالا را باید مهمترین ویژگی این پارچه دانست. معمولاً از این پارچه برای تولید لباسهایی که در پاییز و زمستان بیشترین کاربرد را دارند، استفاده میشود.
4- فوتر نازک
تقریباً تمام پارچههای فوتر در دسته وزنی متوسط و سنگین انواع پارچهها قرار دارند. اما در این میان یک استثنا وجود دارد و آن فوتر نازک است. این پارچه وزنی سبک تا متوسط دارد و از آن برای تولید لباسهای پاییزه و گاهی بهاره استفاده میشود. در حقیقت با توجه به این که پارچه ایستایی مناسبی ندارد، بیشتر با آن لباسهایی مانند شنل تولید میشود.
5- فوتر پشمی
فوتر پشمی را باید به عنوان ضخیمترین و گرمترین نوع پارچههای فوتر معرفی کرد. این پارچه در کنار ضخامت بالا که باعث شده به خوبی گرمای بدن را حفظ کند، نرمی و لطافت مناسبی دارد و همین امر سبب شده تا از آن برای تولید انواع پالتو، کت، شنل و اورکت استفاده شود.
نحوه نگهداری از پارچه فوتر
همانطور که اشاره کردیم در صورتی که از پارچههای فوتر به خوبی مراقبت شود، عمر طولانی دارند و میتوان از آنها برای سالیان طولانی استفاده کرد. از مهمترین نکاتی که توجه به آنها در نگهداری صحیح از این پارچه نقش دارد، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
1- شست و شوی صحیح
اولین و مهمترین نکتهای که میتواند در افزایش طول عمر این پارچه نقش داشته باشد، شست و شوی صحیح آن است. از نظر بسیاری از کارشناسان صنعت پارچه و پوشاک، بهترین روش شستن لباسهایی از جنس پارچه فوتر، سپردن آنها به خشکشوییهای معتبر است.
اما شاید کاربران به دلایل مختلف قصد داشته باشند که این لباسها را در خانه بشویند. این افراد باید این کار را با استفاده از دست و آب سرد یا ولرم انجام دهند. همچنین در زمان شستن نباید از شویندههای حاوی آنزیم استفاده کنند. چنگ زدن و چلاندن لباس در زمان شستن نیز به این پارچه آسیب وارد میکنند.
نحوۀ خشک کردن لباسهای فوتری
تنها در صورتی که ماشین لباسشویی تنظیمات شستن لباسهای پشمی را داشته باشد، میتوان برای شستن این پارچه از ماشین لباسشویی استفاده کرد. آخرین نکتهای که در زمان شستن پارچههای فوتر باید به آن توجه داشت نحوه صحیح خشک کردن آنهاست.
این پارچهها را نباید آویزان کرد. آنها در زمان شستن سنگین میشوند و این کار سبب خواهد شد که شکل خود را از دست دهند. برای خشک کردن این پارچهها باید آنها را روی سطحی افقی قرار داد.
2- اتو کشی
اتوکشی پارچههای فوتر باید با دمای پایین انجام شود. حرارت بالای اتو باعث خواهد شد که بافت این پارچهها آسیب ببینند. بهتر است در زمان اتوکشی یک پارچه تمیز را روی لباس انداخته و سپس اتو که حرارت آن روی کم تنظیم شده را روی این پارچه بکشید.
3- آویزان کردن در کمد
آویزان کردن در کمد راهکار مناسبی برای خوش حالت نگه داشتن لباسهای از جنس فوتر است. به همین دلیل توصیه میکنیم برای کاسته نشدن از زیبایی آنها کاسته نشود، در زمان قرار دادن آنها در کمد، حتماً از چوب لباس استفاده کنید.
4- تا نکردن لباس
همانطور که گفتیم بیشترین کاربرد پارچه فوتر تولید لباسهای پاییزی و زمستانی است. در فصل بهار که دیگر به این لباسها نیاز نیست، نباید آنها را تا کرد. تا کردن این پارچه و قرار دادن آنها در جایی که تحت فشار باشند به آنها آسیب وارد میکند و باعث میشود چروک عمیقی روی آنها ایجاد شود.
جمع بندی
- پارچههای فوتر نوعی از پارچههای پشمی هستند که با داشتن ویژگیهایی مانند سبکی، حفظ مناسب گرما، لطافت و دوام محبوبیت بالایی دارند.
- از انواع پارچه فوتر برای تولید لباسهای پاییزی و زمستانی مانند پالتو، کت، اورکت و شنل استفاده میشود.
- در صورتی که از این پارچه به خوبی نگهداری شود، عمر بالایی خواهد داشت.
- شست و شوی صحیح، آویزان کردن در کمد با استفاده از چوب لباسی، اتوکشی با حرارت پایین و تا نکردن از مهمترین نکاتی هستند که در افزایش طول عمر پارچههای فوتر نقش دارند.
- از انواع پارچههای فوتر میتوان به فوتر پشمی، فوتر نازک، فوتر ساده و فوتر کوبیده اشاره کرد.