پارچه سوییت چیست و چه کاربرد و ویژگی هایی دارد؟
در این مقاله میخوانید:
پارچه سوییت را باید در خانواده چرمها قرار داد. این پارچۀ چرم که کیفیت بالایی دارد، بسیار نرم و لطیف است و هنرمندان و صنعتگران از آن برای دوختن انواع لباس، دستکش و برخی اکسسوریها استفاده میکنند. در حال حاضر از این نوع پارچه برای تولید لباسهای پاییزی و زمستانی استفاده میشود. به همین دلیل محبوبیت بالایی دارد.
در این مطلب قصد داریم تا در خصوص پارچه سوییت و انواع، ویژگیها، کاربردها و نکاتی برای نگهداری بهتر آن مطالبی را بیان کنیم.
پارچه سوییت چیست؟
پارچه سوییت را باید نوعی چرم لطیف، نرم و نازک دانست. در حقیقت به آخرین لایه چرم سوییت میگویند. پارچههایی که با این بخش از چرم تولید میشوند، بسیار زیبا هستند و از آنها برای تولید لباسهای شیک استفاده میشود.
این نوع پارچه که به مخمل نیز شباهت دارد، در صورتی استفادۀ درست، دوام بالایی دارد. بنابراین کاربران میتوانند لباسهای تولید شده با آن را همچون لباسهایی از پارچه کرسپو برای سالهای طولانی به تن کنند.
اولین بار پارچه سوییت به شکل دستکشهای سوئدی وارد ایران شد. اما پس از مدتی و با توجه به استقبال خریداران موارد دیگری مانند مانتو، پالتو، کفش، کیف و حتی پرده و روکش مبل با استفاده از این پارچه تولید شدند.
تاریخچۀ تولید پارچه سوییت
درست است که بشر هزاران سال است که از پوست حیوانات برای تولید لباس استفاده میکند، اما پارچه سوییت قدمتی زیادی ندارد. در حقیقت این پارچه در قرن بیستم مورد توجه مردم قرار گرفت و طرفداران بسیاری پیدا کرد.
کلمه سوییت در حقیقت از یک اصطلاح فرانسوی (Gants en suède) به معنی دستکش سوئد گرفته شده است. دلیل این امر هم آن است که در دورۀ رمانتیک واردات دستکش از سوئد به فرانسه رواج پیدا کرد. این دستکشهای نرم و زیبا طرفداران بسیاری مخصوصاً در میان اشراف پیدا کردند. تا چند دهه از پارچه سوییت تنها برای تولید دستکش استفاده میشد. اما به مرور صنعتگران متوجه پتانسیل بالای این پارچه شدند و از آن برای تولید محصولات دیگری نیز استفاده کردند.
انواع پارچه سوییت
پارچه سوییت را میتوان با توجه به ویژگیهایی مانند مواد اولیه، ضخامت، کیفیت و بسیاری موارد دیگر دسته بندی کرد. اما مهمترین دسته بندی این نوع پارچه بر اساس مواد اولیه است. بدون توجه به مراحل تولید پارچه، انواع پارچه سوییت بر اساس مواد اولیه عبارتند از:
1- پارچه سوییت طبیعی
اولین پارچههای سوییت از پوست حیواناتی مانند بره، بز، خوک و گوزن درست شده اند. لازم به ذکر است که هر چه سن حیوان پایینتر باشد، سوییت به دست آمده سبکتر و لطیفتر است و قیمت بالاتری نیز دارد. عکس این موضوع نیز صادق است. یعنی تولید پارچه سوییت با استفاده از پوست حیوانات پیر سنگینتر است و لطافت کمتری دارد.
مرغوبترین نوع سوییت طبیعی از پوست بره تولید میشود. این نوع سوییت پرزی بسیار لطیف دارد و در مقایسه با انواع پارچههای سوییت دیگر سبکتر است. در طرف دیگر پارچه سوییتی که برای تولید آن از پوست گاو استفاده شده ضخیمتر از انواع دیگر سوییت طبیعی است. برخی از تولید کنندگان از پوست خوک نیز برای تولید سوییت استفاده میکنند. این سوییت دوام، ضخامت و وزن بالایی دارد. پرزهای کوتاه یکی دیگر از نشانههای سوییت تولید شده از پوست خوک هستند.
2- پارچه سوییت مصنوعی
با توجه به محبوبیت بالای پارچههای سوییت، صنعتگران اقدام به تولید انواع مصنوعی آن نیز کردند. مهمترین ویژگیهای پارچههای سوییت مصنوعی قیمت پایینتر و دوام بالاتر هستند. همین موارد سبب شده تا طرفداران این نوع پارچه زیاد باشند. همچنین مورد دیگری که سبب محبوبیت سوییت مصنوعی شده را باید نگهداری سادهتر و قابلیت شستشو با ماشین لباسشویی دانست. البته سوییتهای مصنوعی تمام ویژگیهای سوییتهای طبیعی را ندارند.
تفاوتهای سوییت طبیعی و مصنوعی
پارچههای سوییت طبیعی و مصنوعی با یکدیگر تفاوتهایی دارند که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
- سوییت طبیعی به آب حساس است و آن را نمیتوان با آب شست اما سوییت مصنوعی این حساسیت را ندارد و میتوان آن را به راحتی با آب شست.
- قیمت سوییت طبیعی بسیار گرانتر از سوییت مصنوعی است.
- سوییت طبیعی بوی چرم میدهد، در حالی که سوییت مصنوعی این بو را ندارد.
- سوییت طبیعی را نباید در روزهای بارانی و برفی پوشید. اما امکان پوشیدن سوییت مصنوعی در این آب و هوا وجود دارد.
ویژگیهای پارچه سوییت
پارچههای سوییت ویژگیهای خاص خود را دارند و باید از همین ویژگیها به عنوان بخشی از دلایل محبوبیت این پارچهها نام برد. مهمترین ویژگیهای این نوع پارچه عبارتند از:
1- لطافت بالا
اولین ویژگی پارچههای سوییت لطافت بالای آن است. وجود پرزهای مخملی را باید مهمترین ایجاد این نرمی دانست.
2- ضخامت و دوام
درست است که پارچه سوییت لطافت بالایی دارد، اما این موضوع باعث نشده از دوام آن کاسته شود. همچنین ضخامت مناسب یکی دیگر از ویژگیهای این پارچه محسوب میشود.
3- انعطاف پذیری
بافت نرم پارچه سوییت با انعطاف پذیری این پارچه ارتباط دارد. به همین دلیل میتوان از این نوع پارچه به راحتی شکل استفاده کرد و شاهد لباسهای شیک بر تن کاربران بود. به همین دلیل در گروه انواع پارچه مجلسی قرار میگیرد.
4- عایق حرارت
پارچه سوییت گرما را از خود عبور نمیدهد و به اصطلاح تنفس پایینی دارد. همین امر سبب شده تا لباسهایی که با این پارچه درست میشوند برای فصول سرد مناسب باشند.
5- تنوع رنگ
با توجه به محبوبیت این پارچه، تولید کنندگان آن را در رنگهای متفاوت و متنوعی تولید میکنند تا بتوانند پاسخگوی نیاز کاربران متفاوت باشند.
کاربرد پارچه سوییت
ویژگیهای جذاب پارچههای سوییت دلایلی مهمی هستند تا از آن برای تولید پوشاک، اکسسوریها و بسیاری موارد دیگر استفاده شود. از این پارچه برای تولید کیف، کفش، مانتو، پالتو، دامن، کت، لباسهای مجلسی، دستکش، پرده و رومبلی استفاده میشود.
نکاتی برای نگهداری بهتر پارچه سوییت
درست است که پارچههای سوییت دوام و طول عمر بالایی دارند. اما نگهداری صحیح از آنها نیازمند توجه به چند نکته متفاوت است. عدم توجه به این نکات باعث خواهد شد که این پارچه به سرعت خراب شود و دیگر زیبایی و کارایی قبل خود را نداشته باشد.
از نکاتی که برای نگهداری هر چه بهتر پارچههای سوییت باید به آن توجه کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- آب میتواند پارچههای سوییت را خراب کند. پارچه سوییت آب را به سرعت جذب میکند. آب میتواند پارچه را خراب میکند. به همین دلیل هیچ گاه نباید روی این پارچهها آب بریزید یا از روشهای معمول برای شستن آنها استفاده کنید. لازم به ذکر است که آسیبی که آب به پارچه سوییت وارد میکند قابل ترمیم نیست و لباس خراب خواهد شد.
- با توجه به این که این نوع پارچه در برابر آب مقاوم نیست، نباید از آن در روزهای بارانی و برفی استفاده کنید.
- برای حفظ تمیزی و زیبایی لباسهای از جنس پارچه سوئیت باید برس مخصوصی را روی آنها بکشید تا لکهها و گرد و خاک روی آن تمیز شود. این کار علاوه بر حفظ تمیزی باعث خواهد شد که پرزهای روی پارچه نیز منظم شوند.
- برای شستن پارچه سوییت از پودر تالک استفاده کنید.
مزایا و معایب پارچه سوییت
در ادامه با مهمترین مزایا و معایب پارچه سوییت آشنا خواهیم شد.
مزایا
- زمانی که افراد لباسهایی از جنس پارچه سوییت را به تن میکنند، این لباسها حس ظریف و زیبایی را به خوبی به بیننده منتقل میکند و ظاهری شیک خواهند داشت.
- از پارچههای سوییت ضخیم میتوان برای تولید پرده و حتی رو مبلی استفاده کرد.
- پارچههای سوییت سطحی صاف و مرتب دارند.
- پارچههای سوییت معمولاً برای افراد ایجاد حساسیت نمیکنند و افراد متفاوت میتوانند از آنها بدون نگرانی استفاده کنند.
- تمام پارچههای سوییت بادوام هستند و در صورت نگهداری صحیح لباسهایی که با این پارچه تولید شدهاند برای سالهای طولانی دوام خواهند داشت.
معایب
- پارچههای سوییت آب را به راحتی جذب میکنند. این جذب آب سبب خراب شدن آنها خواهد شد.
- لباسهایی که با پارچه سوییت تولید شدهاند به راحتی لک میشوند و به همین دلیل نیاز به مراقبت بیشتر دارند.
- پارچههای سوییت قابلیت بازگشت به حالت اولیه و طبیعی خود را ندارند و در زمانی که تحت فشار قرار گیرند یا با آب در تماس باشند به سادگی تخریب میشوند.
- پارچههای سوییت را باید در میان پارچههای گران موجود در بازار قرار داد.
جمعبندی
- پارچه سوییت را باید نوعی چرم دانست که در عین دوام، لطافت و نرمی بالایی دارد.
- از این پارچه برای تولید محصولات متفاوتی مانند انواع لباسهای مجلسی، مانتو، پالتو، دستکش و حتی رومبلی استفاده میشود.
- این نوع پارچه در برابر آب حساس و آسیب پذیر است. پس آن را در روزهای بارانی و برفی به تن نکنید.
- قیمت پارچه سوییت در مقایسه با بسیاری از انواع دیگر پارچه بالاست.